Jacob Hiemstra is per 1 september 2021 benoemd tot kwartiermaker Samen Professionaliseren bij RPO Rijnmond.

Na zijn studies bestuurskunde en onderwijskunde heeft Jacob diverse functies bij maatschappelijke organisaties vervuld. Hij was onder andere werkzaam bij de Vereniging Hogescholen, Hogeschool Rotterdam en Luchtverkeersleiding Nederland. Sinds 2018 werkt Jacob als freelancer binnen het brede vakgebied van leren en ontwikkelen, waarbij hij zowel inzetbaar is als projectleider, L&D-adviseur en dagvoorzitter. In 2019 is Jacob mede-eigenaar geworden van het bureau Sakura L&D, dat hij samen runt met zijn (levens)partner. Inmiddels hebben zij diverse opdrachten uitgevoerd binnen universiteiten, hogescholen, veiligheidsregio’s en de zorg.
In de rol van kwartiermaker onderzoekt Jacob voor RPO op welke manier ‘samen professionaliseren’ mogelijk gemaakt kan worden. De opdracht behelst het ontwerpen en ontwikkelen van een infrastructuur waarmee voor alle partners van RPO diverse professionaliseringsactiviteiten worden bijeengebracht.

‘Het gezamenlijke belang van professionalisering’
Jacob: ‘Het organiseren van gezamenlijke professionalisering tussen en met meer dan vijftig scholen is een mooie uitdaging. Het is belangrijk om te doen. Leren doe je wat mij betreft niet alleen maar tijdens een formele opleiding of cursus. Informeel leren is net zo belangrijk en levert veel voordelen op. Er is veel talent en expertise aanwezig in de scholen. Ik hoop te bewerkstelligen dat de leden in de RPO-netwerkorganisatie weten waar deze expertise zit binnen de scholen en dat vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Voor iedereen binnen RPO is er wel iets te halen en te brengen.’