Wil je een training volgen om studenten van de lerarenopleiding en startende leraren te begeleiden bij het werkplekleren, dan heb je verschillende mogelijkheden: de training Werkplekbegeleider, de cursus Coach (zijn) in het onderwijs en de cursus Schoolopleider. Welke ga je kiezen?

Op de scholen van onze opleidingsschool is het organiseren van begeleiding een kernactiviteit. Begeleiding levert immers een belangrijke bijdrage aan het werkplekleren van de docent in opleiding en de begeleiding van de startende leraar. Elk schooljaar zetten we in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam dan ook meerdere trainingen uit. De trainingen worden in company georganiseerd, dus op een van de scholen in de buurt.

Zo is er de training Werkplekbegeleiders waar je coachvaardigheden leert. Je leert zorg te dragen voor geschikte leerervaringen en nodigt uit tot kritisch reflecteren op het handelen en de achterliggende overtuigingen. Je legt daarbij de relatie tussen praktijkervaringen en theorie waardoor de student of startende leraar beter gefundeerde alternatieven kan vinden in het pedagogisch-didactisch handelen en waardoor de ervaringen overdraagbaar worden naar nieuwe situaties. Het uiteindelijke doel is het stimuleren tot zelfsturing.
Aantal bijeenkomsten: 5

Voor de collega’s die al een tijdje bezig zijn met het coachen en begeleiden van studenten en startende leraren en zich binnen hun organisatie meer willen manifesteren als interne coach is er de cursus Coach (zijn) in het Onderwijs. Tijdens deze cursus verdiep je je vaardigheden en de inzichten die je daarbij kunnen helpen.
Aantal bijeenkomsten: 8

Ook de cursus Schoolopleider wordt, bij voldoende aanmeldingen, in company georganiseerd. Tijdens deze cursus ontwikkel je beleid op basis van missie en visie van je eigen school en de opleidingsinstituten. Je geeft dit beleid concreet vorm en je werkt samen in het netwerk Samen Opleiden in de eigen organisatie en in de regio. Daarbij speelt de ontwikkeling van het persoonlijk en professioneel leiderschap van de schoolopleider een belangrijke rol.
Aantal bijeenkomsten: 6

Voor het aanmelden bij een van deze trainingen kun je terecht bij ondergetekende of bij een van de andere clustercoördinatoren die een en ander organiseren samen met de lerarenopleidingen.

Sjoerd Hoekstra
Clustercoördinator
E-mail: s.hoekstra@helinium.nl