Veel besturen en scholen die meedoen in RPO Rijnmond zijn ook deelnemer in de Regionale Aanpak Personeelstekorten (RAP) in de regio’s Rijnmond-Noord, -Oost en -West. Programmaleider Ton Roelofs geeft een update over de aanpak in deze regio’s:

Met de subsidie 2022-2023 aan de scholen in de drie regio’s hebben we het collectieve zij-instroomprogramma Leraar van Buiten kunnen voortzetten. We hebben het zelfs kunnen uitbreiden met een begeleidingsprogramma voor wanneer de zij-instromers een baan hebben gevonden als leraar. De werving en begeleiding van zij-instromers tot een aanstelling was ook in 2022 succesvol en de nieuwe campagne is al volop gestart.

Het programma strategische personeelsplanning (SPP) is ook gestart onder leiding van Kees van der Velden (foto links) en Marius Bilkes (foto rechts), twee nieuwe programmaleiders. Ze worden daarbij begeleid door VOION. Kees en Marius gaan in gesprek met besturen en scholen met de vraag om daarbij ook een voortrekkersrol te nemen. De regionale SPP zal in de toekomst namelijk een belangrijke voorwaarde voor subsidiëring worden.

De bestuursgebonden activiteiten zijn inmiddels ook geïnventariseerd en daarbij viel op dat gekozen is voor de continuïteit van de vier programma’s waarmee de besturen bij de eerdere RAP’S al gestart waren. Dat zijn:
a. Korte metten maken met langstuderen in tekortvakken.
b. Samen Opleiden en Inductie: vergroten instroom en begeleiding jonge en startende leraren
c. Strategisch HR-beleid en professionaliseringstrajecten voor leraren en ondersteunend personeel
d. Anders organiseren: een andere onderwijsorganisatie biedt ruimte voor ontwikkeling van onderwijsloopbanen

Het is mooi om te zien dat ongeveer een kwart van de besturen ook inzet op de SPP op bestuursniveau. Dat versterkt zeker het collectieve programma.
Vanuit de vorige RAP-regeling was nog een flink onbesteed subsidiebedrag overgebleven door de grotere subsidiestroom van de Extra Handen voor de Klas (EHK) en de NPO-gelden, waarmee schoolbesturen al veel activiteiten konden bekostigen. Deze middelen zijn bestemd voor de opleidingsschool RPO Rijnmond om de professionaliseringsactiviteiten te versterken.

Na deze RAP-periode zullen we met een nieuwe situatie rekening gaan houden, omdat OCW de geldmiddelen van de RAP en het Samen Opleiden (de Opleidingsschool) bundelt. Daarover zal eind november een advies worden uitgebracht aan de minister door Lodewijk Asscher namens Van de Bunt Adviseurs. Wordt vervolgd dus!

Ton Roelofs