De universitaire lerarenopleiding ICLON in Leiden hield op vrijdag 17 februari 2023 de jaarlijkse opleidersbijeenkomst. Dit jaar kon dat weer fysiek, met ruim negentig deelnemers. Er was dan ook voldoende gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Tijdens de lunch en de borrel achteraf, maar ook tijdens de gespreks- en workshoprondes. Voor dat laatste was er uitgebreid contact geweest van Nelleke Belo met vertegenwoordigers uit de verschillende opleidingsscholen om zo topics vast te stellen.
Ook RPO Rijnmond was vertegenwoordigd met een workshop. Onder leiding van Wilma Kruithof (ICLON) en Sjoerd Hoekstra (RPO Rijnmond) werd met 28 geïnteresseerden de vertaalslag gemaakt van inductiearrangementen (BSL) naar de begeleiding van zij-instromers. Dat leverde uiteindelijk een terugkoppeling op van enkele belangrijkste inzichten en een aantal mooie adviezen en voornemens die volgend schooljaar kunnen worden toegepast.
Dit zijn er drie:
1. Laat de zij-instromer in de eerste week van de aanstelling eerst de organisatie ontdekken en bij collega’s meekijken alvorens zelf voor de klas te gaan.
2. Bij een start aan het begin van het schooljaar: zorg dat de zij-instromer al vóór de zomervakantie over alle faciliteiten beschikt en bekend is met de meest praktische zaken.
3. Zorg ervoor dat de zij-instromer snel en goed wordt opgenomen in de sectie of het team en actief deel gaat uitmaken van de schoolorganisatie, bij voorkeur bij een aanstelling van maximaal 0,6 fte.

                
Sjoerd Hoekstra in actie tijdens de workshop                                  Wilma Kruithof leidde de ICLON-workshop