Als we nu, in juni 2023, terugdenken aan waar we een jaar geleden stonden, dan heeft een aantal ontwikkelingen doorgezet, maar er zijn ook enkele nieuwe thema’s waarmee we vorig jaar nog niet of nauwelijks bezig waren …

Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor de vorming van de Onderwijsregio Rijnmond. De ministers Wiersma en Dijkgraaf hebben in hun brief aan de Tweede Kamer van 13 december 2022 de strategie voor de aanpak van het personeelstekort uiteengezet. Onderdeel hiervan is het toewerken naar onderwijsregio’s waarin afspraken gemaakt worden over het werven, matchen, opleiden, begeleiden en professionaliseren van onderwijspersoneel.
De RAP-regio’s waarbij RPO Rijnmond betrokken is – RAP Rijnmond-West, Oost en Noord – hebben zich samen als voorloper aangemeld voor de ontwikkeling van Onderwijsregio Rijnmond. Dat verzoek is gehonoreerd!

Nog vóór de zomervakantie zijn er de eerste gesprekken met de zogeheten Realisatie Eenheid van het ministerie van OCW om een en ander vorm te geven.

Dit maakt ook dat het Strategisch Plan 2023-2026 belangrijk is. Dit plan wordt begin volgend schooljaar ter goedkeuring voorgelegd aan het algemeen bestuur van RPO Rijnmond.
In dit strategisch plan geeft RPO Rijnmond zichzelf een aantal opdrachten voor de verdere ontwikkeling van de opleidingsschool. Denk aan:
– intensievere samenwerking met de verschillende opleidingsinstituten,
– het verminderen van langstudeerders,
– het verbeteren van de zichtbaarheid van RPO zowel landelijk als op de deelnemende scholen.
In totaal zijn er dertien diverse strategische actiepunten benoemd.

Het Strategisch Plan loopt voor op de interne audit die we in het kader van kwaliteitszorg houden, en ook met oog op de peer review die we in 2025 organiseren.
Voor de audit wordt op dit moment al het nodige voorwerk gedaan dat culmineert in de interne auditdag op 25 oktober 2023, met diverse panelgesprekken over de gang van zaken binnen RPO Rijnmond.

Waar we al langer mee bezig zijn is: het uitbouwen van Samen Professionaliseren. De benoemde clustermakelaars gaan formeel in het nieuwe schooljaar van start, maar zij roeren zich al behoorlijk.
In deze nieuwsbrief stellen zij zich voor!

En nu we toch al vooruitblikken op het nieuwe schooljaar, zet dan vast de datum voor onze jaardag met hoofdletters in je agenda:
woensdag 27 maart 2024!

Voor nu alvast een fijne en ontspannende zomervakantie gewenst!

Anders Vink
voorzitter dagelijks bestuur RPO Rijnmond