Hoi! Mijn naam is Rinke en ik ben derdejaars student aan de lerarenopleiding Nederlands van de Hogeschool Rotterdam. Mijn stage doe ik op vacature bij het Walburg College in Zwijndrecht. Dat betekent dat ik zelfstandig lesgeef en daarnaast begeleiding krijg van mijn werkplekbegeleider. Tijdens mijn lessen zit er niet standaard een andere docent bij.

Op een stagedag gaat mijn wekker om half zeven, dan heb ik ruim de tijd om mij klaar te maken en hoef ik niet te haasten. Mijn eerste les geef ik op dinsdag tijdens het tweede kernuur, vanaf elf uur. Ik probeer dan wel om half negen op school te zijn, dat lukt de ene dag beter dan de andere. ‘s Ochtends presteer ik namelijk niet optimaal.
In de personeelskamer bespreek ik op maandag het weekend met collega’s, drink ik een kopje thee en eet ik mijn ontbijt. Vorige week heb ik mijn lessen van deze week voorbereid, het enige wat ik nu nog hoef te doen is het goed doorlezen. Ook gebruik ik deze tijd om iets te printen of spullen klaar te leggen die later nodig zijn. Vervolgens geef ik het tweede en derde kernuur les met aansluitend een flexles. Leerlingen schrijven zichzelf in om extra uitleg of begeleiding te krijgen, of om een uur in stilte te lezen. Als deze les voorbij is, ga ik meestal weer in de personeelskamer zitten en doe ik de administratie van mijn lessen.

Op mijn stageschool zitten ook andere stagiairs, tweede- en derdejaars. Met de derdejaars stagiairs bespreek ik hoe zij hun portfolio inrichten, of ze al ideeën hiervoor hebben en hoe ze die aanpakken. De tweedejaars kunnen wij vaak wel helpen met de opdrachten voor het portfolio. Ik probeer iedere week een klein stukje te doen, zodat ik niet later een groot document in één keer moet maken. Eind van de middag sluit ik mijn computer en ga ik naar huis.
Idealiter ga ik voor ik kook of na het eten nog sporten, maar de ervaring leert dat ik vaak erg moe ben, zodat ik na het avondeten in slaap val. Wel zorg ik ervoor dat mijn ontbijt voor de volgende morgen klaarstaat en mijn tas is ingepakt.
Dit was mijn dag!