Op 12 oktober 2023 was het zover. Bijna alle besturen van de vo- en mbo-scholen en de opleidingen met een afvaardiging van de vakorganisatie kwamen in Schiedam bijeen om het programma te bespreken waarmee de onderwijsregio Rijnmond vanaf 1 januari 2024 van wal steekt.

Aan deze bijeenkomst ging een periode van acht maanden vooraf waarin de bedoeling van de nieuwe insteek met onderwijsregio’s steeds meer duidelijk werd: een lerende aanpak. Daarbij kwam er ook een nieuwe speler op het toneel, de Realisatie-Eenheid van het ministerie van OCW.
In de onderwijsregio wordt het opleiden en het professionaliseren van leraren en het bestrijden van het lerarentekort in samenhang aangepakt. De bedoeling is dat de inzet minder versnipperd is en dat er nieuwe initiatieven mogelijk worden door meer samenwerking van de besturen.
Tijdens de bijeenkomst bleek dat de besturen zich goed hadden voorbereid: al vooraf hadden zij hun verwachtingen ingebracht bij de verschillende gesprekstafels. De opbrengsten daarvan zijn door Marius Bilkes (foto), de projectleider met ingang van 1 januari 2024, verwerkt in de subsidieaanvraag die op 31 oktober is ingediend bij OCW. In januari volgt duidelijkheid over de goedkeuring van de aanvraag.

De aanpak in de onderwijsregio is alomvattend voor de programmalijnen in (voorheen) de RAP en de opleidingsscholen RPO Rijnmond en SCOOL. Toch wordt de inrichting zo dicht mogelijk bij het bestaande gehouden. Wel zal er een programmaraad komen waarin alle programmalijnen samenkomen en waarvan ook de beroepsgroep (leraren dus) deel uitmaakt. Het blijft daarbij vooral gaan om de praktische uitvoering van de activiteiten die doelgericht moeten zijn en een zo concreet mogelijk effect op de werving, opleiding, professionalisering en begeleiding van startende en zij-instromende leraren. En dat alles vanuit het doel om de leerlingen in de regio Rijnmond zo goed mogelijk nu en in de toekomst onderwijs te kunnen geven.

Ton Roelofs,
voormalig voorzitter van RPO Rijnmond