Met ingang van dit schooljaar zijn Jamilla Ardon, Jeroen Bode en Linda Sprado gestart als clustermakelaars voor RPO Rijnmond, in respectievelijk de clusters Voorne-Putten/Rozenburg, Zuid-Holland-Zuid en Nieuwe Waterweg-Noord. Hun doel: het samenbrengen van vraag en aanbod op het gebied van professionaliseren. Linda Sprado vertelt waaraan zij de afgelopen weken heeft gewerkt in de regio Nieuwe Waterweg-Noord.

‘Allereerst heb ik mezelf voorgesteld bij directie-overleggen en toegelicht wat mijn rol is. Vervolgens heb ik afspraken gemaakt met al benoemde coördinatoren Professionalisering en heb ik een bezoek gebracht aan de scholen. Ontzettend leuk om op al die verschillende scholen een kijkje te kunnen nemen!
We hebben vooral gesproken over de rol van professionalisering op de school, welke expertise er op de school aanwezig is, welke positieve ervaringen er zijn opgedaan met bepaalde opleidingen en trainingen en voor welke thema’s er behoefte aan professionalisering is.
Wat ik mooi vind, is dat er veel positieve ervaringen binnen de scholen zijn op het gebied van interne expertise en trainingen. Daarmee is er een goede basis om de professionaliseringsvragen die er zijn in te vullen. Denk vooral aan trainingen op het gebied van motivatie en gedrag van leerlingen, het stimuleren van lesbezoeken en het geven en ontvangen van feedback. Er blijkt vooral veel behoefte te zijn aan het delen van good practices en aan intervisie.
Wat mij verder is opgevallen en waar we nog in kunnen ontwikkelen met elkaar, zijn de volgende aspecten:
• Veel scholen bieden scholing aan door (verplichte) jaarlijkse, collectieve studiedagen. Er wordt minder gebruikgemaakt van het individuele professionaliseringsbudget. Gebrek aan tijd, motivatie en nut zijn veelgenoemde argumenten.
• De meeste scholen zijn aan het zoeken hoe ze van ad hoc-activiteiten naar een professionaliseringsplan kunnen ontwikkelen, zodat de wensen en behoeften van de medewerkers aansluiten bij de strategische doelen.
• Er is veel behoefte aan samenwerking, zowel binnen als buiten het eigen bestuur, alleen komt dit nog niet altijd goed van de grond. Als er aangesloten kan worden bij gerichte thema’s zien de scholen mogelijkheden tot samenwerking.

Binnenkort komen we met alle coördinatoren Professionalisering bij elkaar om met elkaar af te stemmen welk thema we samen oppakken. Wordt vervolgd!

Op de foto v.l.n.r. Linda Sprado, Jeroen Bode en Jamilla Ardon.