‘Mijn eerste dag stage voor de lerarenopleiding geschiedenis op het Gemini College in Ridderkerk was maandag 5 februari. Ik vond het een waar succes.
De voorbereiding op deze dag begon met het bestuderen van de schoolwebsite en relevante informatie om mijn stage met een voldoende af te ronden. Mijn verwachting van het werkplekleren was dat ik het erg moeilijk zou vinden. Dit komt omdat ik vorig jaar zelf geslaagd ben. Hierdoor heb ik dezelfde leeftijd als de meeste leerlingen. Daardoor was ik er bang voor dat de leerlingen over mij heen zouden lopen, maar het valt mij tot nu toe reuze mee. Ik heb een leuke klik met de docenten, en de leerlingen zijn enthousiast.
De docenten hebben een positieve kijk op de leerlingen, en weten dat ze de taken aankunnen (competentie). Dit was ik zelf niet gewend van mijn eigen tijd op de middelbare school, omdat de docenten op mijn school een wat negatievere kijk hadden op de leerlingen en op hun motivatie om de aangewezen taken te doen. Daarom vond ik het fijn om te zien dat het ook anders kan.
Ik vond het nogal ingewikkeld om erachter te komen wat er precies van mij verwacht wordt, bij wie ik terecht kan specifieke vragen, et cetera maar na de Teams-vergadering met mijn instituutsopleider, de clustercoördinatoren en de regiocoördinator werd het allemaal duidelijk. Ik had de cursushandleiding al bekeken, maar ik vond het veel informatie om in één keer te lezen. Na dit gesprek snap ik wat er van mij verwacht wordt, wie mijn portfolio zal nakijken, en bij wie ik precies terecht kan als ik vragen heb. Ik weet nu ook wat ik moet doen voor mijn portfolio na mijn eerste les didactiek N1 en pedagogiek N1.

Bij aankomst op de locatie voelde ik meteen een positieve sfeer. Ik moest mij bij de balie melden, en ik werd meteen positief ontvangen. De begeleiding was uitstekend, en ik kreeg snel een warm welkom. Ik werd rondgeleid in de school door mijn schoolopleider en mijn werkplekbegeleider. Mijn werkplekbegeleider, met wie ik een goede klik had, zorgde ervoor dat ik me snel op mijn gemak voelde. Hij legde me  duidelijk uit wat hij van mij verwacht, en hij vroeg mij meteen om mee te gaan op een excursie als begeleiding. Dit was ook erg gunstig voor mijn portfolio.

Het was interessant om de dynamiek van het Gemini College te ervaren en de interactie tussen docenten en leerlingen te bekijken. De voorbereiding op mijn stage heeft me geholpen om doelgericht te zijn en me snel aan te passen aan de schoolomgeving.
Ik kijk uit naar de komende weken, waarin ik meer kan leren en mijn bijdrage kan leveren aan het onderwijsproces op deze school.’