‘Er werd mij gevraagd om een dag in het leven van een student te omschrijven en dat vond ik nog best moeilijk. Daarom dacht ik: ik schrijf over een dag waarin ik het gevoel had dat ik een beetje van alles heb gedaan.
Het is woensdag 29 mei 2024. Ik geef deze dag drie uur les op Penta Bahûrim, een kleinschalige vmbo/havo-school in Brielle. De eerste twee uur Engels aan een havo-2-groep en een mavo-2-groep. Daarna hebben we pauze en ga ik even in de docentenkamer zitten om gezellig te kletsen met mijn collega’s. Na de pauze geef ik nog een uurtje rekenen aan een havo-brugklas.
Normaal gesproken heb ik een tussenuur en geef ik daarna huiswerkbegeleiding, maar hier heb ik gelukkig studieverlof voor gekregen, want ik moet mijn stageportfolio nog afmaken. Ik zou nu veel liever in de docentenkamer gaan zitten om nog wat te socializen, maar ik sluit mezelf op in een van de kantoortjes. Ik kijk naar mijn checklist die ik in mijn boekje heb opgeschreven en besef dat er te weinig uren zitten in een dag. Of, en dit is de logischere optie, ik moet gewoon nog teveel doen. Ik besluit aan het werk te gaan en mijn lijstje af te werken. Ik ga even een handtekening halen bij mijn werkplekbegeleider (wpb’er), scan wat in en type nog wat verder.
Om vier uur ’s middags vind ik het erg stil worden in school en denk ik dat het misschien toch maar slim is om naar huis te gaan voordat ik opgesloten zit. (Ook al zou ik dan waarschijnlijk wel mijn portfolio af kunnen ronden vandaag). Ik stap in mijn auto en rijd naar huis. Daar fris ik me op en dan stap ik weer in de auto. Ik ga namelijk uit eten. Ik neem mezelf voor om nog wat te doen aan mijn portfolio als ik thuis kom. Als ik weer thuis ben plof ik op de bank en doe ik niets meer aan mijn stage. Ik kijk nog een aflevering Gooische Vrouwen met mijn moeder en ga dan met toch een beetje spijt omdat ik mezelf meer stress bezorg naar bed.
Als ik mijn verhaal zo teruglees vind ik mezelf een typische student. Een gezonde dosis uitstelgedrag, stress en altijd de balans zoeken horen daarbij, maar uiteindelijk doe ik het allemaal met liefde om dat grote einddoel te behalen: mijn lesbevoegdheid Engels.’

Naomi de Roodt is student aan de lerarenopleiding Engels van de Hogeschool Rotterdam. Ze beschrijft een stagedag op Penta Bahûrim in Brielle.