Van der Brugghenlaan 2
3118 LA Schiedam
tel. 010-470 64 22
W https://pr.spieringshoek.nl/

Onderwijsaanbod: havo, atheneum, gymnasium
Ook kunnen leerlingen het technasium volgen.
Aantal leerlingen: ongeveer 1.200
Aantal fte medewerkers: ongeveer 130

Wie zijn wij?
Scholengemeenschap Spieringshoek is een school voor havo, atheneum en gymnasium. Vanuit onze open katholieke identiteit staat gemeenschapszin voorop. Dit uit zich in oog hebben voor elkaar en ieders eigenheid. We voelen en nemen verantwoordelijkheid voor onszelf en elkaar. Vanuit deze sfeer van verbinding zorgen we ervoor dat Spieringshoek een veilige school is, waarin we vanuit vertrouwen samen leren, werken en groeien.
De maatschappij verandert in hoog tempo en we willen onze leerlingen daarop zo goed mogelijk voorbereiden. Daarom richten we ons op het verwerven van kennis en op het opdoen van vaardigheden die hen in staat stellen om als verantwoordelijke burgers de maatschappij vorm te geven, niet alleen nu maar ook in de toekomst. Hierbij zijn voor ons drie bouwstenen cruciaal:
– gemeenschapszin;
– autonomie;
– aansluiting bij persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden.

Spieringshoek mag zich officieel technasium noemen. Tot en met de bovenbouw is er projectmatig onderwijs in het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O). Vier uur per week wordt er in de technasiumwerkruimte in groepjes gewerkt aan een onderzoeksopdracht van een bedrijf of organisatie met een bèta-achtergrond.

Spieringshoek is sinds 2018 een ‘Gezonde school’. Dit houdt in dat onze school effectief aandacht besteedt aan de gezondheid van leerlingen.
Onze school is in het bezit van het certificaat: Bewegen & Sport. Werken aan gezondheid loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Wij streven naar actieve, gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat en we hebben aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen.
Spieringshoek is een zogeheten éénpitter. Dat betekent dat de school geen deel uitmaakt van een groter bestuur. De rector van de school is tevens de bestuurder.

Begeleiding van stagiair(e)s
Wij werken samen met de Hogeschool Rotterdam, ICLON (Leiden) en SEC (Delft).
In de Samen Opleiden-variant zijn theorie en praktijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens de opleiding tot docent zullen studenten 40 procent van het curriculum op de stageschool in de praktijk uitvoeren. Ze worden daarbij bijgestaan door ervaren en gecertificeerde werkplekbegeleiders die op hun beurt worden ondersteund door de schoolopleider. De schoolopleider onderhoudt daarnaast de contacten met de onderwijsinstellingen en woont periodieke studentenbesprekingen bij.

Spieringshoek verzorgt naast een kennismakingsbijeenkomst meerdere verdiepende themabijeenkomsten en intervisiebijeenkomsten gedurende de stage. Als je stagiair bent volg je deze bijeenkomsten met de nieuwe docenten van dat schooljaar. Daardoor leer je snel mensen kennen en kun je ook putten uit ervaringen van collega’s die lesgeven in andere vakgebieden.
Tijdens je hele studie word je niet uit het oog verloren door de schoolopleiders van de samenwerkende scholen in regio Nieuwe Waterweg Noord.

Begeleiding van startende docenten
Na het behalen van het diploma houdt het Samen Opleiden niet helemaal op. Samen Opleiden wordt Samen Professionaliseren. Startende docenten worden in een driejarig ‘inductietraject’ verder begeleid. Op de locatie zorgt de schoolopleider voor verdere ondersteuning naar behoefte.
Ook ervaren docenten kunnen behoefte hebben aan feedback. Zij kunnen eveneens altijd terecht bij de schoolopleider of een keuze maken uit het ruime cursusaanbod dat via RPO Academie wordt gedeeld.