RPO Kanaal (video’s)
Heb je ook een bijdrage, wil je geholpen worden bij het maken van die video of heb je suggesties?
Neem dan contact op met Sjoerd Hoekstra, coördinator Samen Professionaliseren (s.hoekstra@helinium.nl)
Leren van en met elkaar. Ton Roelofs (voorzitter bestuur RPO Rijnmond)
Tijdens de coronacrisis bleken leraren uitstekend in staat snel nieuwe dingen te leren van elkaar. Welke mogelijkheden biedt dit voor de nabije toekomst van Opleidingsschool RPO Rijnmond? Een persoonlijke boodschap van de scheidend voorzitter.
Wat brengt leraren tot de beste prestaties? Paul Baan (Klassewerkplek)
Paul Baan was een jaar lang zij-instromer op een basisschool. Hij werd er geïnspireerd om goed werkgeverschap in het onderwijs te stimuleren. Dat doet hij met zijn initiatief Klassewerkplek. In deze video zet hij onder andere op een rijtje wat onderwijs en voetbal gemeen hebben.
Wiskunde is leuker ALS en DAN je denkt; ook op afstand! Jary de Hon (Willem de Zwijgercollege)
Hoe ga je om met bottlenecks in het afstandsonderwijs? Bijvoorbeeld: te laat inloggen door leerlingen en het uitzetten van de camera. Jary de Hon geeft en vraagt een visie hierop.
Kunskapsskolan Tamara Glandorf (Calvijn)
Leerlingen meer uitdagen, beter motiveren om te leren en 21e eeuwse vaardigheden stimuleren. Daarvoor is het Zweedse Kunskapsskolan een ideaal concept, vindt Focus Beroepsacademie in Barendrecht, een samenwerkingsschool van CSG Calvijn en Dalton Lyceum Barendrecht.
Combileren Nico de Neef (OZHW)
Wat zijn de voordelen van combileren voor leraren? Twee leraren van het Gemini College Lekkerkerk geven in deze video hun visie. Bij combileren wisselen zelfstandig werken en samenwerken elkaar af. Leraren geven alleen korte instructies, waardoor er meer ruimte is voor leerlingen (onderbouw vmbo-basis) om zelf aan het werk te zijn.
Beeldcoaching Marieke Aantjes (Penta)
Beeldcoaching biedt de mogelijkheid om stil te staan, je bewust te worden van gedragspatronen en in beweging te komen. Marieke Aantjes begeleidt je bij het bekijken en bespreken van beelden uit je lespraktijk.
ICT-les op afstand Gerben Lodder (SG Spieringshoek)
Door de coronacrisis moesten alle collega’s in korte tijd vaardig worden in online lesgeven. Muziek- en informaticadocent én ICT-coördinator Gerben Lodder vertelt hoe SG Spieringshoek dit voor elkaar kreeg. Ook gaat hij in op het tegengaan van toetsfraude via Quayn.
Biologie in tijd van corona Boris Börger (Penta)
Drie hulpmiddelen staan centraal in de biologielessen van Boris Börger: taakkaarten, een website en toetsplatform Socrative. Börger sleepte zijn leerlingen met deze tools door de coronatijd heen.
Daltononderwijs Good practice Patrick Kranenburg (OZHW)
De Daltonopleiding op Dalton Lyceum Barendrecht wordt gezien als een good practice. Het gaat in deze specialisatie om persoonlijke ontwikkeling die meteen in de praktijk is terug te zien. Wat is het effect voor leerlingen als leraren weer eens stilstaan bij wat ze doen?
Leergang Leiderschap Anders Vink (Onderwijsgroep Galilei)
Hoe word je van ‘regelneef’ een echte leidinggevende? De leergang Leiderschap biedt je mogelijkheden om meer over jezelf te weten te komen en ook of leidinggeven iets voor jou is.
Eigenaarschap en zichtbaarheid Brendan van Merrienboer (Zadkine)
Zadkine Business College geeft in deze video een voorbeeld van het project Onderwijs Anders Organiseren. Brendan van Merrienboer vertelt welke rol de twee impact coaches daarbij hebben.
Kritisch denken Anne de Groot (Hogeschool Rotterdam)
Het post-hbo-aanbod van de Hogeschool Rotterdam kent veel interessante trainingen. Een daarvan is de training ‘Ik vind daar wat van’ over het kritisch denken bij leerlingen en bij jezelf.
Meer zelfstandig leren met het 80-minutenrooster Jeroen Werleman (De Ring van Putten)
Leerlingen volgen op een schooldag drie lesblokken van 80 minuten (i.p.v. 50 minuten), en kiezen daarna een vakuur en een werkuur. Ze worden gecoacht door een docent die ze zelf mochten kiezen. Leerlingen hebben meer het gevoel dat ze aan het roer staan en docenten zijn erg betrokken.
Get Social