Voor competentiegerichte stages

 

Zinkseweg 2
3201 KZ Spijkenisse
tel. 0181-62 20 33
Website: www.my-college.nl
Onderwijsaanbod: brede school voor mavo en vmbo
Aantal leerlingen: 376
Aantal medewerkers: 47

MY college is onderdeel van Onderwijsgroep Galilei. Wat hier over Onderwijsgroep Galilei is beschreven, geldt dus voor MY college.

Onderwijsgroep Galilei is sinds 2006 partner in het Opleiden in de School.
De scholen van deze onderwijsgroep bieden alle onderwijssoorten in het voortgezet onderwijs aan. Daarbinnen rouleren de studenten. Zij kunnen kennismaken met en participeren binnen de diverse werkplekken. Zo krijgen ze een bredere ervaring met de toepassing van pedagogische en didactische kennis, meer inzicht in complexe situaties en flexibiliteit in het handelingsrepertoire.
De Galileischolen hebben bij elkaar al meer dan 100 gecertificeerde werkplekbegeleiders, 7 gecertificeerde assessoren en 5 gecertificeerde schoolopleiders. Twee gecertificeerde schoolopleiders zijn opgenomen in het basisberoepsregister van VELON.

Begeleiding van stagiaires
De student wordt algemeen bijgestaan door een gecertificeerde schoolopleider. De individuele begeleiding gebeurt door een goedgekwalificeerde werkplekbegeleider.
Ook komen de studenten bijeen op een van onze scholen voor intervisie en (portfolio)begeleiding van de instituutscoördinator van de lerarenopleiding. Tevens voor het volgen van schoolspecifieke leerwerktaken die zijn ontwikkeld in samenwerking met de lerarenopleiding.
Bij de opzet van de stage wordt uitgegaan van de voorwaarden en regels zoals die door RPO Rijnmond in overleg met de opleidingsinstituten zijn opgesteld. Zo is competentiegericht denken uitgangspunt van de stage.
De student doet ook onderzoek. Voor de school prettig, maar eveneens voor de student.
De school maakt natuurlijk graag gebruik van de diensten van de student bij excursies en andere buitenschoolse activiteiten. Zo leert de student een andere kant van het leraarschap kennen.

Begeleiding van startende leraren en professionalisering van ervaren leraren
Samen met de andere scholen van RPO Rijnmond heeft Onderwijsgroep Galilei al veel bereikt, niet alleen op het gebied van Opleiden in de School, maar ook op dat van het Begeleiden van Startende Leraren (BSL).
Galilei neemt actief deel aan het verder ontwikkelen van de doorlopende leerlijn binnen RPO Rijnmond. De scholengroep is met een HRM’er en de clustercoördinator vertegenwoordigd in het leernetwerk dat het professionaliseringsplan van RPO Rijnmond opstelt: het RPO-Profplan.

Voorbeelden van professionalisering waar de scholen van Galilei al in de praktijk met elkaar aan werken zijn de professionele leergemeenschappen (PLG’s) Digitale didactiek en Begeleiding van Startende Leraren (BSL). In deze laatste PLG ontwikkelden de schoolopleiders van Maerlant, Helinium en Ring van Putten een begeleidingsarrangement dat binnen de organisatie gebruikt wordt.

Onderwijsgroep Galilei heeft ook een eigen werkgroep professionalisering om voor haar scholen een beleidskader te ontwikkelen dat ruimte biedt en richting geeft aan een schoolspecifieke invulling van professionaliseringsbeleid.

Onderwijsgroep Galilei als werkgever
Het komt regelmatig voor dat studenten die voor hun opleiding zelfstandig voor de klas moeten (met de werkplekbegeleider op afstand) deze stage combineren met een kleine vacature. De scholen zien er nauwlettend op toe dat zij gedurende hun opleiding nooit meer dan 0,5 fte als betrekkingsomvang krijgen. Anders komt de studie in het nauw. Ook krijgt de student nog geen mentoraat.
Deze studenten draaien volwaardig mee in de gesprekkencyclus en worden als volwaardige collega opgenomen in het docententeam.