Werken in een fijne sfeer

 

Koningin Julianaweg 54
3241 XC Middelharnis
Website: http://rgomiddelharnis.nl
Onderwijsaanbod: vmbo, mavo, havo en vwo
N.B. Samen met een naburige christelijke vo-school hebben we ook een kleine gymnasiumafdeling. Ook is er op de school een ISK-afdeling voor nieuwkomers tussen 12 en 18 jaar.
Aantal leerlingen: ca. 1.100
Aantal medewerkers: 126

RGO Middelharnis is een zogenoemde eenpitter. De hele stichting bestaat dus slechts uit één school.  Alle opleidingen zijn gehuisvest in hetzelfde gebouw dat staat in de scholenbuurt van Middelharnis. Het schoolgebouw is licht, in de gangen hangen foto’s van de leerlingen en er worden kunstwerken tentoongesteld die zijn gemaakt door leerlingen. Pal voor onze school zijn twee veelgebruikte bushaltes. Zodoende is er een goede OV-verbinding met plaatsen op de Zeeuwse Eilanden, in de Hoeksche Waard en met Rotterdam.

Er heerst een fijne werksfeer op school. De leerlingen zijn over het algemeen rustig en afwachtend van aard. Een groot goed van RGO Middelharnis is dat docenten elkaar en de leerlingen kennen.

Begeleiding van stagiaires
RGO Middelharnis staat bekend als een school die goed voor haar stagiaires zorgt. Jaarlijks worden zo’n 25 stagiaires begeleid. De meesten van hen zijn in opleiding tot docent, enkele anderen lopen stage voor de ondersteunende diensten.

Er wordt veel waarde gehecht aan goede begeleiding van de stagiaires. De begeleidende docenten krijgen voor de begeleiding een aantal uren in hun normjaartaak, afhankelijk van de fase waarin de stagiaire zich bevindt.
De kwaliteit van de begeleidend docenten wordt gewaarborgd door jaarlijks de opleiding tot vakcoach aan te bieden. Veel van hen hebben deze opleiding inmiddels gevolgd.
Een belangrijk onderdeel in de begeleiding van stagiaires is intervisie. Verder is op RGO Middelharnis een actieve en kundige schoolopleider actief, Martina Westdorp.

Voor stagiaires die zelfstandig voor de klas gaan, is het overleggen van een verklaring omtrent het gedrag (VOG) verplicht. Daarnaast verlangt de school van iedere stagiaire dat hij of zij tekent voor zorgvuldig gebruik van de vertrouwelijke gegevens over leerlingen (en hun ouders-verzorgers) en het protocol voor het gebruik van social media.

Begeleiding van startende, vakbekwame docenten en ervaren docenten
Alle startende docenten worden gekoppeld aan een vakcoach en aan een personeelscoach die hen minimaal hun eerste jaar op de RGO begeleidt. Na het eerste jaar wordt begeleiding op maat aangeboden. Een belangrijk onderdeel in de begeleiding is het deelnemen aan intervisie-gesprekken met andere startende docenten.

De personeelscoaches zijn erin getraind ook ervaren docenten te begeleiden. Deze begeleiding kan zowel op initiatief van de medewerker zelf als van de leidinggevende plaatsvinden.

Professionalisering
Van elke medewerker op de RGO wordt verwacht dat hij of zij zich voortdurend bijschoolt. Binnen de school is het van elkaar leren een groot goed. Het meest sprekende voorbeeld zijn onze i-coaches (docenten) die hun collega’s helpen met het gebruik van digitale leermiddelen en met de soft- en hardware.