Doorgaande ontwikkeling tijdens je hele loopbaan

 

Valeriusstraat 31
3122 AM  Schiedam
Website: www.stgs.nl
Onderwijsaanbod: gymnasium, versterkt talenonderwijs, begaafdheidsprofielschool.
Aantal leerlingen: 623
Aantal medewerkers: 62

Het Stedelijk Gymnasium Schiedam is onderdeel van Stichting Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam (OSVS). Wat hier over OSVS is beschreven, geldt dus voor het Stedelijk Gymnasium Schiedam.

De acht scholen van de Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam (OSVS) vormen samen het cluster Nieuwe Waterweg Noord (NWN) van RPO Rijnmond.
In totaal volgen een kleine 4.000 leerlingen onderwijs op de OSVS-scholen en zijn er circa 345 docenten werkzaam, en daarnaast nog circa 110 mensen werkzaam als onderwijsondersteunend personeel (conciërges, administratief medewerkers, facilitair medewerkers, medewerkers bestuursbureau).

Begeleiding van stagiaires
Samen met partners de Hogeschool Rotterdam, ICLON (Leiden) en SEC (Delft) geven de OSVS-scholen vorm en inhoud aan de opleiding Samen Opleiden.
Samen opleiden tot een bekwaam docent (eerstegraads en tweedegraads docent) inspireert de opleiders en begeleiders op de scholen, en de schoolleidingen hechten er ook grote waarde aan voor goed onderwijs in de nabije toekomst.
In de Samen Opleiden-variant zijn theorie en praktijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Een team van gecertificeerde schoolopleiders en werkplekbegeleiders borgt de kwaliteit ervan.

Tijdens de opleiding tot docent zullen studenten 40 procent van het curriculum op school in de praktijk uitvoeren. In de stageperiode (de lengte en de start verschillen per studiejaar) is een student naast het lesgeven ook bezig met de uitvoering van de zogenoemde leerwerktaken (lwt’s).
De werkplekbegeleider en/of schoolopleider begeleidt de uitvoering van deze praktijkgerichte lwt’s.

Begeleiding van startende docenten
Na het behalen van het diploma houdt het Samen Opleiden niet op. Startende docenten worden in een driejarig ‘inductietraject’ verder begeleid. Op de locatie zorgt een speciaal opgeleide collega voor verdere ondersteuning.

Professionalisering
Omdat het leren nooit op houdt, is het personeelsbeleid van de OSVS-scholen erop gericht om de ontwikkeling van docenten tijdens hun hele loopbaan te laten voortgaan. Hiervoor heeft elke school een jaarplan waar scholing een expliciet onderdeel van is. Daarvoor s een budget beschikbaar vanuit de CAO-VO.
Voor individuele scholing wordt er in het POP-gesprek gekeken naar de scholing die het best aansluit bij de persoonlijke leerbehoefte. Ook is er in het taakbeleid ruimte vrijgemaakt voor scholing.
Tot slot maken de leraren van OSVS ook veelvuldig gebruik van de lerarenbeurs.

OSVS als werkgever
De scholen van OSVS werken op een Rijnlandse manier, dat wil zeggen dat de schoolleiding samen met de medewerkers doorlopend kijkt naar verbetering van het onderwijs. Betrokkenheid van iedereen is daarvoor nodig, maar deze werkwijze leidt ook tot een grote mate van samenwerking en goede sfeer. Hierdoor blijven medewerkers graag op de OSVS-scholen werken en is het ziekteverzuim laag. Doorgaande ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van het integrale personeelsbeleid.