Voor gedegen begeleiding

Willem de Zwijger College Papendrecht

Van der Palmstraat 2
3351 HA Papendrecht
Website: https://wdezwijger.nl/
Onderwijsaanbod: gymnasium, atheneum, havo, mavo en vmbo-b/k (PIE)

Nevenvestiging Hardinxveld-Giessendam

Bellefleur 4
3371 NA Hardinxveld-Giessendam
Onderwijsaanbod: vmbo-b/k leerjaar 1 en 2, havo en vwo (m.u.v. gymnasium) leerjaar 1, 2 en 3, en vmbo-tl leerjaar 1 t/m 4.

Totaal aantal leerlingen: 1.478 (waarvan 222 op de nevenvestiging)
Totaal aantal medewerkers: 150

Het bestuur van het Willem de Zwijger College in Papendrecht en Hardinxveld-Giessendam is de Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs (OVO) Willem de Zwijger College.
Het Willem de Zwijger College bestaat meer dan 55 jaar en heeft zowel een traditie als een goede naam opgebouwd. De school is een begrip; generaties leerlingen én medewerkers hebben op de school geleerd, gewerkt of soms zelfs beide. Zowel leerlingen als medewerkers kiezen met overtuiging voor ‘De Willem’ en verblijven er ook met veel plezier. De school heeft een prettig leer- en leefklimaat.

Begeleiding van stagiaires

Het Willem de Zwijger College is een echte opleidingsschool. Op elk willekeurig moment is het mogelijk er veel stagiaires en duaal studenten tegen te komen. Elk nieuw begin kan, hoe ervaren iemand ook is, problemen en moeilijkheden met zich meebrengen, en daarom is in een gedegen begeleiding voorzien.
Stagiaires en duaal studenten worden door een ervaren en een gecertificeerde vakcoach begeleid en lopen stage bij een vakdocent in het vak waarvoor zij in opleiding zijn. Ze krijgen tijdens hun stage de mogelijkheid om echt te ontdekken wat hun zwakke en sterke punten zijn. Ze krijgen regelmatig feedback: de deellessen en hele lessen die zij geven worden altijd nabesproken met de vakcoach.
Ze kunnen met allerlei vragen bij de vakcoaches terecht; hiervoor wordt altijd tijd gemaakt. De stageperiode verschilt per leerjaar.
De stagiaires worden hun gedurende stageperiode ook begeleid door een schoolopleider. Zo nu en dan komt deze in de les kijken en geeft hierop feedback.

Begeleiding van startende, vakbekwame en ervaren leraren

De startende, vakbekwame en ervaren leraren worden in het eerste en tweede jaar dat ze op onze school werken, intensief begeleid. Deze collega’s krijgen geregeld lesbezoek van de schoolopleider, vakcoach, sectievoorzitter, afdelingsmanager en als laatste ook nog van de centrale directie.
De schoolopleider probeert zoveel mogelijk bij klassen te kijken waarin de startende, vakbekwame en ervaren docenten de meeste problemen ondervinden of waarop ze juist extra feedback vragen.
Ook organiseert en begeleidt hij of zij regelmatig intervisiebijeenkomsten voor startende docenten, zodat ze ook hun problemen en moeilijkheden met andere beginnende, vakbekwame en ervaren collega’s kunnen delen.
Bij acute problemen kan elke docent altijd bij de schoolopleider terecht.

‘De Willem’ doet in het schooljaar 2016-2017 mee aan het zogenoemde inductietraject. De schoolopleider en een collega Nederlands nemen hiervoor deel aan een Professionele LeerGemeenschap (PLG). Aan de hand van het ICALT-instrument observeren ze de startende docenten. ICALT helpt in kaart te brengen hoe het pedagogisch-didactisch handelen van leraren zich ontwikkelt,
Op deze manier investeert de school in de toekomst van de docent en van de school.

Professionalisering

’De Willem’ gelooft in voorbeeldgedrag. Daarom stimuleert de schoolleiding alle medewerkers zich regelmatig te scholen. Zo worden er jaarlijks enkele lerarenbeurzen aangevraagd en vliegen mensen regelmatig uit naar cursussen en trainingen. In gesprekken met leidinggevenden is altijd aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling. In de eigen Willem Academie verzorgen docenten ook trainingen en workshops voor elkaar. Een paar vrijdagmiddagen per jaar worden hiervoor gereserveerd.

Stichting OVO Willem de Zwijger College als werkgever

Op ‘De Willem’ werk je met plezier. Je kunt er ervaring opdoen in alle schooltypes; die hebben we onder één dak. Samen met de medezeggenschapsraad zijn arbeidsvoorwaarden opgesteld die een aanvulling zijn op de CAO VO. Zowel de schoolleiding als de ondersteunende staf zorgt ervoor dat je je werk als docent zo goed mogelijk kunt doen.
Een bloeiende personeelsvereniging organiseert maandelijks een leuke activiteit voor het personeel en verwent de collega’s op drukke vergaderdagen met soep en salades.