Hoe ver wil je komen?

Website: www.zadkine.nl
Onderwijsaanbod: mbo

Zadkine is een groot opleidingencentrum voor middelbaar beroepsonderwijs in Nederland (Regionaal OpleidingenCentrum – ROC), dat vakmensen opleidt en studenten voorbereidt op een zelfstandige, actieve en perspectiefrijke positie in de maatschappij.
Zadkine telt 17.000 studenten en 1.500 medewerkers. Met elf hoofdlocaties in Rotterdam, Schoonhoven en Spijkenisse neemt Zadkine een belangrijke positie in binnen het mbo-onderwijs in de regio Rotterdam-Rijnmond.

Ambitie
Beter en effectiever beroepsonderwijs is de ambitie van Zadkine. Dat doet dit ROC door intensief op te trekken met werkgevers, bedrijven en instellingen in de regio. Het daagt studenten uit het beste uit zichzelf te halen om een kansrijke positie op de arbeidsmarkt te verwerven of een goede doorstroom naar een vervolgopleiding.

Wat Zadkine te bieden heeft
Vakbekwaam, dichtbij en betrokken – daar staat Zadkine voor.
Aangeboden wordt onderwijs in de volgende richtingen:

    • Travel & Leisure
    • Beauty & Fashion
    • Brood & Banket
    • Business
    • Dienstverlening & Facility
    • Horeca
    • Logistiek
    • Optiek
    • Gezondheid, Welzijn & Sport
    • Vakschool Schoonhoven
    • Veiligheidsacademie
    • Startcollege

Een stageplaats bij Zadkine
Het opleiden van vakmensen en het voorbereiden van studenten op een positie in de maatschappij biedt Zadkine niet alleen aan de eigen studenten aan, maar ook aan leraren in opleiding.
In samenwerking met lerarenopleidingen worden studenten opgeleid tot leraar in het voortgezet onderwijs en mbo.
Bij RPO Rijnmond wordt een deel van het curriculum aangeboden op de opleidingsschool. Studenten volgen dus ook inhoudelijke lessen op de opleidingsschool. Hierbij valt te denken aan didactiek, ICT en adolescentiepsychologie.

Zadkine nu ook aangesloten bij RPO
Zadkine maakt sinds schooljaar 2020-2021 voor alle vestigingen deel uit van RPO Rijnmond. Aanvankelijk was alleen de vestiging in Spijkenisse aangesloten. Doordat Zadkine onderdeel van RPO is geworden kunnen veel meer studenten in het kader van Samen Opleiden ervaring opdoen in het mbo. De diversiteit van de verschillende opleidingen en het op het toekomstige beroep gerichte onderwijs op het mbo onderscheidt deze onderwijsvorm van het voortgezet onderwijs (en daarbinnen het vmbo). Voor veel studenten is dit reuze interessant en leerzaam.

De aansluiting bij RPO Rijnmond houdt in dat de structuur van schoolopleiders en werkplekbegeleiders overal binnen Zadkine gehanteerd wordt. De samenwerking tussen Zadkine en de Hogeschool Rotterdam is daarmee op een hoger plan gekomen en de kwaliteit van de stages kan nog beter gegarandeerd worden.
Al jaren plaatste Zadkine studenten van de lerarenopleiding, maar de aansluiting bij RPO Rijnmond is een mooie nieuwe stap. Hierdoor wordt het mbo-onderwijs nog beter op de kaart gezet.
Studenten kunnen zo breed opgeleid worden en zowel voor het voortgezet onderwijs (en daarbinnen het vmbo) als voor het mbo kiezen. Mbo en voortgezet onderwijs zijn behoorlijk verschillend. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk studenten van de lerarenopleiding met beide onderwijsvormen kennismaken en er ervaring in opdoen, zodat ze daarna een goede keuze kunnen maken.

Startende leraren bij Zadkine
Ieder jaar komt een aantal nieuwe docenten, begeleiders of instructeurs in dienst bij Zadkine. In de teams worden zij, meestal door een van de kerndocenten uit het team, begeleid en gecoacht, zodat zij zich snel thuis voelen in de complexe mbo-wereld.